Computer Hope

Internet & Networking => Networking => Topic started by: 250624 on April 07, 2010, 02:49:13 PM

Title: Cat6, Cat5?
Post by: 250624 on April 07, 2010, 02:49:13 PM
Will a cat6 crossover adapter work on a cat5 patch cable?

What I want to buy.
http://www.amazon.com/gp/product/B00030BYJI/ref=ord_cart_shr?ie=UTF8&m=ACX92JP8G1QSD
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: Computer_Commando on April 07, 2010, 02:54:53 PM
Yes, but why would you need it?
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: tsarles on April 07, 2010, 02:56:08 PM
Yes, the pinout should be the same regardless of the cable quality.

... also true, that most modern switches and NICs will auto-detect the need for crossover, so the point is somewhat null
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: 250624 on April 07, 2010, 02:56:50 PM
To turn a patch cable into a crossover.

its cheaper then buying another 50ft cable.



what im doing requires a crossover, ive tried using the patch cable for it.
my short crossover cable is the only one that worked.


So it will work?
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: Computer_Commando on April 07, 2010, 03:05:23 PM
Are connecting computer to computer, no router or switch?
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: 250624 on April 07, 2010, 03:06:07 PM
yeah, but more like original xbox to computer.
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: Computer_Commando on April 07, 2010, 03:08:28 PM
I know nothing about xbox connectivity.  Are you sure all it needs is a crossover?
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: 250624 on April 07, 2010, 03:10:10 PM
Yeah, i tested it with a crossover and patch, so all i need to know is if the adapter i wanna buy will work if the cord is cat5.
it seems you guys answered that though, so thanks.
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: 250624 on April 07, 2010, 03:14:26 PM
thanks again, i probably wont check back unless it doesn't work, but it should.

bye.
Title: Re: Cat6, Cat5?
Post by: neelchauhan on April 09, 2010, 11:12:51 AM
Yes, it will work with enhanced transmission.
Cat5 is the older Ethernet cable standard,
Cat6 is newer and will support 10 Gigabit, will improve Gigabit preformance.