Welcome guest. Before posting on our computer help forum, you must register. Click here it's easy and free.

Author Topic: Computer powers up but no beep(no Post)  (Read 10526 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

rnnr4202001

    Topic Starter


    Rookie

    Computer powers up but no beep(no Post)
    « on: March 21, 2010, 10:56:08 AM »
    I built a gaming PC about 3 months ago, Everything ran great, until last night.

    Now my computer starts up but;
    No beep, so probably no post test?
    my monitor searches and then displays "check signal cable"
    mouse dead
    keyboard wont light

    What does work are fans, dvd drive, lights on Motherboard, lights on PS.

    Interesting side note is I have to push the CPU cooler fan to get it running. Once started fans stays running. So maybe the CPU heated up and died? Could the CPU be fried? Causing the no post test?

    Any help would be welcome
    Thanks

    patio

    • Moderator


    • Genius
    • Maud' Dib
    • Thanked: 1692
      • Yes
    • Experience: Beginner
    • OS: Windows 7
    Re: Computer powers up but no beep(no Post)
    « Reply #1 on: March 21, 2010, 11:54:51 AM »
    Replace that fan ASAP...
    Also swap in a borrowed PSU of the same or greater wattage...
       
     
    " Anyone who goes to a psychiatrist should have his head examined. "

    jkolak



      Hopeful
    • Thanked: 23
      Re: Computer powers up but no beep(no Post)
      « Reply #2 on: March 21, 2010, 12:05:08 PM »
      I agree. On POST the BIOS checks the fan speed, and if not sufficient will abort boot up.

      rnnr4202001

        Topic Starter


        Rookie

        Re: Computer powers up but no beep(no Post)
        « Reply #3 on: March 21, 2010, 12:24:11 PM »
        I replaced the CPU fan with a new fan and the new fan runs great. Still no POST. I put the old fan back in and it still needs a push start. I put the new fan back in start up the computer new fan runs great.

        So a bad fan.

        Would the Power Supply still be suspect?
        Could the CPU be fried causing the No Post issue?

        thanks

        rnnr4202001

          Topic Starter


          Rookie

          Re: Computer powers up but no beep(no Post)
          « Reply #4 on: March 21, 2010, 12:24:57 PM »
          Here is my computer components. Don't know if this will help.

          SAMSUNG Spinpoint F3 HD502HJ 500GB 7200 RPM 16MB Cache SATA 3.0Gb/s 3.5" Internal Hard Drive -Bare Drive

          ASUS M4A79XTD EVO AM3 AMD 790X ATX AMD Motherboard - Retail
          Xtreme Design w/ CrossfireX support, DDR3 1800 OC

          HIS H577FM1GD Radeon HD 5770 1GB 128-bit GDDR5 PCI Express 2.0 x16 HDCP Ready CrossFireX Support Video Card

          OCZ Fatal1ty OCZ550FTY 550W ATX12V / EPS12V SLI Ready CrossFire Ready Modular Active PFC Power Supply

          G.SKILL 4GB (2 x 2GB) 240-Pin DDR3 SDRAM DDR3 1333 (PC3 10600) Dual Channel Kit Desktop Memory Model F3-10600CL8D-4GBHK

          AMD Athlon II X3 435 Rana 2.9GHz 3 x 512KB L2 Cache Socket AM3 95W Triple-Core Processor

          Windows7 64bit

          rnnr4202001

            Topic Starter


            Rookie

            Re: Computer powers up but no beep(no Post)
            « Reply #5 on: March 22, 2010, 02:56:38 PM »
            I replaced the CPU fan with a new fan and the new fan runs great. Still no POST. I put the old fan back in and it still needs a push start. I put the new fan back in start up the computer new fan runs great.

            So a bad fan.

            Would the Power Supply still be suspect?
            Could the CPU be fried causing the No Post issue?

            thanks
            Anyone help me with the questions above? ???
            Thanks

            patio

            • Moderator


            • Genius
            • Maud' Dib
            • Thanked: 1692
              • Yes
            • Experience: Beginner
            • OS: Windows 7
            Re: Computer powers up but no beep(no Post)
            « Reply #6 on: March 22, 2010, 03:08:49 PM »
            Replace that fan ASAP...
            Also swap in a borrowed PSU of the same or greater wattage...

            From above...
               
             
            " Anyone who goes to a psychiatrist should have his head examined. "

            rnnr4202001

              Topic Starter


              Rookie

              Re: Computer powers up but no beep(no Post)
              « Reply #7 on: March 23, 2010, 08:16:17 PM »
              Thanks
              Have power supply on order. Hope this is the fix. If not any ideas where to go next? CPU? Motherboard? both?

              Pirate1207



                Rookie

                Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                « Reply #8 on: March 23, 2010, 09:43:30 PM »
                Try o remove everything connected from the motherboard (memory, hard disk, power supply, processor etc) and try to clean everything with a paint brush. Try to clean also your motherboard (try to use blower fan with a paint brush). Just want to ask this. Is their any bloated capacitor in your motherboard? if yes, then it might be the problem. Also clean your memory with an eraser. I've been encountering this kind of problem several times and it most of it the solution is cleaning of the entire computer hardware.

                If after cleaning you encounter same problem, try to install your new PSU, if same problme you encounter again then try to change your memory, remove your HDD and other connected in your motherboard. try to connect only the basic like processor, memory (others try to remove) and give it a try. If same problem you encounter then it might me the motherboard or processor. Good luck.

                pennygar



                  Rookie

                  Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                  « Reply #9 on: March 23, 2010, 10:07:00 PM »
                  Is it worth checking the thermal paste in the processor unit?  I have found that if this has depleted then the computer won't start properly.

                  Pirate1207



                    Rookie

                    Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                    « Reply #10 on: March 24, 2010, 01:28:17 AM »
                    if we are talking with the thermal paste alone i think no since you mention that the PC is 3 months old. But if your place is prone to dust then i suggest to check and clean your processor also. Try also remove the CMOS battery. sometime i do that thin and after installing the CMOS battery the PC work as it is expected.

                    rnnr4202001

                      Topic Starter


                      Rookie

                      Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                      « Reply #11 on: March 24, 2010, 07:59:32 AM »
                      Try o remove everything connected from the motherboard (memory, hard disk, power supply, processor etc) and try to clean everything with a paint brush. Try to clean also your motherboard (try to use blower fan with a paint brush). Just want to ask this. Is their any bloated capacitor in your motherboard? if yes, then it might be the problem. Also clean your memory with an eraser. I've been encountering this kind of problem several times and it most of it the solution is cleaning of the entire computer hardware.

                      If after cleaning you encounter same problem, try to install your new PSU, if same problme you encounter again then try to change your memory, remove your HDD and other connected in your motherboard. try to connect only the basic like processor, memory (others try to remove) and give it a try. If same problem you encounter then it might me the motherboard or processor. Good luck.

                      Thanks for the suggestions. I have tried to boot using only the CPU, CPU fan, and motherboard. Disconnected everything else, still no post.
                      There is some dust so I will clean everything and try all the above steps again. By then my new Power supply should be delivered, and I'll try just the Motherboard, CPU with fan and see if i get some type of beep. Then add parts one at a time.
                      Really hope the power supply is the problem (still kind of sceptical that the PSU is it). At least the PSU is easy to check.

                      rnnr4202001

                        Topic Starter


                        Rookie

                        Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                        « Reply #12 on: March 24, 2010, 08:03:01 AM »
                        if we are talking with the thermal paste alone i think no since you mention that the PC is 3 months old. But if your place is prone to dust then i suggest to check and clean your processor also. Try also remove the CMOS battery. sometime i do that thin and after installing the CMOS battery the PC work as it is expected.
                        I have tried clearing the CMOS, still no POST. I can check the thermal paste when I re-seat the CPU
                        thanks

                        patio

                        • Moderator


                        • Genius
                        • Maud' Dib
                        • Thanked: 1692
                          • Yes
                        • Experience: Beginner
                        • OS: Windows 7
                        Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                        « Reply #13 on: March 24, 2010, 09:30:49 AM »
                        Until the PSU is replaced it's silly to assume it will still be broke...
                           
                         
                        " Anyone who goes to a psychiatrist should have his head examined. "

                        rnnr4202001

                          Topic Starter


                          Rookie

                          Re: Computer powers up but no beep(no Post)
                          « Reply #14 on: March 25, 2010, 04:39:49 PM »
                          Until the PSU is replaced it's silly to assume it will still be broke...

                          Well, new fan and New Power Supply. . . . still no Joy.
                          I think I'm down to Motherboard or CPU. Which should I start with? Just bite the bullet and replace both? Start with motherboard in case the motherboard took out the CPU?

                          Right now all I have hooked to the new Power supply is motherboard, CPU and CPU fan. still no beeps

                          HELP!!  :'(